Vyčištění nádrže České Údolí by stálo půl miliardy. Podle hejtmana to není ...

blank

Sinice a zelené skvrny. Koupání v jihoplzeňské přehradě České Údolí na řece Radbuze je každé léto mimořádně rizikové. Po mnoha letech existuje reálná šance k vyřešení problému se špatnou kvalitou vody. Informovala o tom MF Dnes.

Stavba přehrady byla dokončena v roce 1973 a jméno získala podle Českého údolí, v jehož závěru byla postavena hráz.

Každé léto se v nádrži extrémně rozmnožují sinice, které v ní tvoří zelené skvrny. O zlepšení stavu jednali zástupci Plzně, kraje i Povodí Vltavy. Jedno možné řešení už je ve vzduchu několik let. Jedná se o odklonění Radbuzy od nádrže. Zamezilo by se tím přísunu živin, především fosforu.  Vodu by bylo možné vyčistit odstraněním usazenin a využitím rostlin. Projekt by mohl stát kolem půl miliardy korun.

O plánu vyčištění Českého Údolí mluvil hejtman Josef Bernard, který oznámil plán zlepšit kvalitu vody v přehradě Hracholusky. Upozornil také, že cena, která se v případě Českého údolí pohybuje ve stovkách milionů korun, nemusí znamenat nepřekonatelnou překážku.

Ředitel plzeňské pobočky Povodí Vltavy Miloš Kučera oznámil, že plán na změny v Českém Údolí má reálný základ. „Povodí Vltavy k tomu připravuje své stanovisko. Budu o té záležitosti jednat s hejtmanem, který má o řešení eminentní zájem,“ uvedl Kučera.

Foto: cestovani.idnes.cz

Scroll to Top