Klimatologové varují před nedostatkem vody v Česku

blank

Problémy s množstvím vody na českém území se stupňují. Tvrdí to klimatologové. Srážek je sice obecně v Česku stále stejně a zima i první jarní týdny byly na srážky bohaté, ale situaci komplikuje nerovnoměrné rozložení srážek v zemi a vyšší teploty.

„Prostorové rozložení srážek bylo v roce 2016 značně nerovnoměrné. Zatímco na východě Čech v Královéhradeckém a Pardubickém kraji napadlo pouze 75 a 80 procent normálu, v některých krajích byly srážkové úhrny vyšší než normál v období let 1961–1990,“ stojí v roční zprávě Českého hydrometeorologického ústavu. Ve srovnání s normálem spadlo nejvíce srážek v Ústeckém kraji (107 procent).

Nejvýrazněji vykazuje nerovnoměrné rozložení srážek vegetační období od dubna do září 2016. Zatímco v Královehradeckém a Pardubickém kraji napadlo za toto období 67 a 70 procent normálu, tak v Ústeckém, Plzeňském a Karlovarském kraji byly srážkové úhrny vyšší než normál mezi roky 1961 až 1990. I v tomto období spadlo nejvíce srážek ve srovnání s normálem v Ústeckém kraji (111 procent normálu).

Pro zásoby vody jsou další komplikací klimatické změny. Ačkoliv je množství srážek de facto stejné jako v dřívějších letech, tak se voda rychleji vypařuje a v půdě chybí. Upozorňuje na to bioklimatolog Zdeněk Žalud z Mendelovy univerzity. v Brně „Větší perspektivu než dnes budou mít výše položené oblasti, například Vysočina. Perspektiva zemědělství bude v těchto oblastech. Limitovat je ale bude půda, která není tak kvalitní,“ dodal Žalud.

Zcela klíčové je hospodaření s vodou, která bude chybět v níže položených oblastech, jako je například jižní Morava. Nutná bude soustava propojených nádrží. V některých oblastech však zřejmě nepomůže ani to. Vláhový deficit je místy tak velký, že ani přes zavedení propojených nádrží nebude vody dostatek.

Zdroj: novinky.cz

Scroll to Top