Část Litvínova ochromila havárie vodovodu, lidé byli znepokojeni pomalým řešením situace

blank

K nehodě došlo v pondělí 8. května v severočeském Litvínově. V Mezibořské ulici se valily proudy vody, které s sebou nesly hlínu a kameny. K havárii byli povolaní hasiči i policisté. Bez vody se kvůli provozní závadě ocitly stovky litvínovských domácností. Obyvatelům se nelíbilo pomalé řešení problému. Informoval o tom Chomutovský deník.

Voda, která měla být puštěna opět v úterý 9. května kolem 16. hodiny, v tuto dobu stále netekla. Od úterního dopoledne bylo zajištěno náhradní zásobování cisternami. Jedna nejprve stála v lokalitě Loučky a během dne přibyly další na jiných místech Litvínova. Občanům vadila především údajně dlouhá prodleva, která uplynula mezi havárií a příjezdem první cisterny.

 „Večer jsme to ještě nějak udělali, ale ráno už voda dost chyběla. Vyhlíželi jsme cisternu, jenže ta se dlouho neobjevila. Porucha se stala večer, tak myslím, že ráno už to mělo být připravené. Měli je sem poslat dříve,“ řekla například Kateřina Krejčová. Souhlasí s ní i Jan Nechala. „Přijde mi, že tuhle krizovou situaci nezvládli. Cisterny tam mohly být už od večera. Dát je tam až během dopoledne, je dost pozdě,“ sdělil Deníku.

Podle místních byl problém i v tom, že lidé vůbec nevěděli, co se stalo a kdy voda opět poteče. Havárie ovlivnila i chod některých městských organizací. Uzavřela se například Mateřská škola Pod Lesem. „Děti, které mohly zůstat doma s jedním rodičem nebo u babičky, jsem byla nucena poslat domů. Ty, které mateřskou školu nutně potřebovaly, jsem přijala a umístila do Mateřské školy v Soukenické ulici,“ řekla zástupkyně ředitelky Jana Heinc Buchalová. Severočeské vodovody a kanalizace se prostřednictvím svých internetových stránek občanům za potíže omluvily.

Scroll to Top