Stát podpoří výstavbu domácích čistíren odpadních vod 100 miliony korun

blank

Obyvatelé z obcí, kde se výstavba velkých čistíren odpadních vod nevyplatí, mohou žádat o dotaci na vybudování malé čistírny. Podmínkou je, aby si čistírnu pořídilo minimálně 30 procent obyvatel dané lokality. Podle mluvčího Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava Marka Síbrta není v Česku na kanalizační síť a čistírnu odpadních vod napojeno milion a půl obyvatel.

Pržno je obec s tisícovkou obyvatel v podhůří Beskyd na Frýdecko-Místecku. Napojení na kanalizaci na většině území obce chybí. Mnoho místních je stále odkázáno na žumpy a septiky. Jaký byl v Pržně o dotaci zájem, zjišťovala Česká televize. „Zatím to je pouze můj názor, ale dovedu si představit, že by obec do programu vstoupila tím způsobem, že by jednak požádala a jednak spolufinancovala část neuznatelných nákladů,“ sdělil starosta Pržna Petr Blokša. V obci by mohlo mít domácí čistírnu až 120 domů.

Zatím se přihlásilo 13 obcí

Podle redaktorky České televize Markéty Radové podalo dotační žádost v celkové hodnotě 60 milionů korun třináct obcí z České republiky. Lidé v obcích, ve kterých se výstavba velkých čistíren nevyplatí, mohou o peníze požádat prostřednictvím svého úřadu. Mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková uvedla, že se budou žádosti přijímat od loňského 1. listopadu do 30. listopadu letošního roku.

Dotace se netýká samot, nebo rekreačních objektů

Kdo všechno může podporu z nového dotačního programu získat? Svazky obcí, spolky i obchodní společnosti, které jsou většinově vlastněné obcemi. Podmínkou pro zapojení obce do programu je to, aby si novou čistírnu pořídilo alespoň 30 procent obyvatel z neodkanalizovaných území obce. Dotaci však nemohou získat lidé, kteří žijí na samotách, nebo v obydlích, jež jsou vzdálené od obce. Stejně se dotační program nevztahuje na rekreační objekty. „Dotace se nevztahuje na izolovaná řešení, ale na efektivní řešení, proto očekáváme, že obce budou řešit napojení většího počtu obyvatel, minimum je 30 procent evidovaných obyvatel, v dané lokalitě,“ podotkla Roubíčková.

Malé čistírny jsou ekonomicky výhodnější než žumpy a kanalizační přípojky

„V České republice je asi milion a půl obyvatel, kteří nejsou napojeni na kanalizační síť, nebo na čistírnu odpadních vod,“ upozornil na skutečnost mluvčí společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava Marek Síbrt. Podle něj jsou roční provozní náklady na domovní čistírny nižší než v případě žump nebo septiků.

Zdroj: Česká televize

Scroll to Top