VAK Náchod zaznamenal pokles zisku o 27 procent

blank

Společnost Vodovody a kanalizace Náchod zásobuje na Náchodsku necelých 80 000 obyvatel. V loňském roce klesl zisk o 27 procent na 16,5 milionu korun. Tržby se firmě snížily o procento na 217 milionů korun. Se snížením zisku společnost počítala a chce ho opět jako v minulých letech dát do investic.

Od 1. ledna 2017 náchodské vodárny zvedly cenu vodného a stočného. Oproti 72,38 koruny teď odběratelé platí 73,99 koruny za metr krychlový. Zvýšením ceny chce firma podle předsedy představenstva Dušana Téra získat finanční zdroje na rekonstrukci hlavního vodovodního přivaděče a na rekonstrukci čistírny odpadních vod v Teplicích nad Metují.

VAK Náchod loni začal chystat až půlmiliardovou investici na rozšíření vodojemů a přivaděče. Součástí projektu, který potrvá asi deset let, je několik staveb. Vodárny chtějí hlavně zmodernizovat 16,5 kilometru potrubí, kterým proudí voda z Polické křídové pánve do Náchoda a dál na Hradecko. Mezi další důležité akce patří stavba vodojemu v Náchodě a ztrojnásobení objemu vodojemu ve Vysoké Srbské na 4500 kubíků.

Vodárny mají asi 150 zaměstnanců a hlavními akcionáři jsou města a obce regionu.

Foto: www.vakna.cz

Scroll to Top