Voda na Zlínsku po třinácti letech zlevní

blank

Čtyřčlenná rodina od příštího roku průměrně za vodu ušetří 120 korun ročně. Dosud platí za rok v průměru 10 404 korun, od příštího roku by to mělo být 10 284 korun. Zlevnění je výsledkem několikaměsíčních vyjednání mezi Vodovody a kanalizacemi Zlín, Moravskou vodárenskou a městem Zlín. Informoval o tom Zlínský deník.

Odpůrci jsou názoru, že mohla být voda levnější už dávno a i tak je cena pořád vysoká. Podle lékaře Lubomíra Nečase, člena Aliance voda Zlínu, je cena vody na Zlínsku až o třicet procent vyšší, než by mohla být. Seskupení sdružuje zástupce obcí, jichž se problematika týká. „Obávám se, že když budou občané platit méně, tak to nebude na úkor zisku, ale na úkor kvality oprav potrubí a infrastruktury,“ domnívá se. Město podle Nečase podává veřejnosti nepravdivé informace.

Mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová uvedla, že ceny vodného a stočného se projeví poklesem zisku Moravské vodárenské. Zlevněním ceny za kubík vody o korunu přijde společnost o osm milionů korun ročně. Společnost provozující infrastrukturu na Zlínsku už slíbila navýšit o pět milionů korun ročně nájemné.

O ceně vody na Zlínsku se vedou dlouholeté soudní spory. Malí akcionáři, což jsou v tomto případě zástupci obcí a veřejnosti , bojují dvanáct let o vrácení hospodaření s vodou do svých rukou. Jsou přesvědčeni, že by pak voda byla levnější. Soud jim sice dal několikrát za pravdu, ale většinu akcií drží stále VaK, který se odvolával. Po posledním verdiktu Vrchního soudu v Olomouci se už ale odvolat nemůže. Akcionáři sice dosáhli svého, ale zástupci Moravské vodárenské tvrdí, že převzít vodohospodářství jen tak nemohou, protože stále platí jistá provozní smlouva.

Scroll to Top