Ústecký a Liberecký kraj se chystá skončit s Veolií

blank

Ročně míří zhruba 200 milionů korun, které se v Ústeckém a Libereckém kraji vyberou za vodné a stočné, do Francie. Za tři roky by mělo dojít ke změně. Obce a města v obou krajích jsou blízko dohodě, která bude zřejmě znamenat odchod společnosti Veolia ze severočeského vodárenství. Informovala o tom MF Dnes.

Zásobování vodou na severu Čech mají na starost dvě propojené organizace. Městům a obcím patří Severočeská vodárenská společnost a o provoz se starají Severočeské vodovody a kanalizace, ve kterých drží Veolia 50,5 procenta akcií a SVS 49,1 procenta. Podle senátora Jiřího Voseckého, který byl v čele pracovní skupiny, jež připravovala varianty možného řešení zásobování vodou po roce 2020, jsou ve hře dvě varianty. Obě končí odchodem Veolie ze severu Čech. Podle předsedy dozorčí rady SVS Jiřího Kittnera je mezi SVS a Veolií podepsaná rámcová dohoda o výkupu podílu.

V případě očekávaného přechodu do obecního vlastnictví to bude znamenat přísun minimálně 200 milionů korun navíc ročně do rozpočtu na investice. Vosecký bojuje za návrat vody do českých rukou zhruba 10 let. Podle něj by mohly být obě vybrané varianty vzorem pro ostatní regiony. O konci spolupráce s Veolií jednají i v Praze. „Pražské vodovody a kanalizace nejsou na prodej. Vyjednáváme s hlavním městem novou formu partnerského vztahu,“ vyloučil prodej firmy mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Veolia může přijít o působení i na Zlínsku, kde loni na podzim soud zrušil platnost valné hromady firmy Vodovody a kanalizace Zlín, která zprostředkovala Veolii vstup do vodního byznysu na Zlínsku. „Nadnárodní firmy jsou v poslední době vystavené velkému neopodstatněnému politickému tlaku s účelem nasbírání politických bodů. Někteří by rádi viděli, aby Veolia odešla, to se však nestane. Naše smlouvy jsou delší než politické životy,“ řekla ředitelka komunikace Veolie Marcela Dvořáková.

Scroll to Top