V případě výpadku hlavních zdrojů pro Prahu dodají vodu mobilní úpravny

blank

K bodům, na kterých pražský magistrát pracuje v souvislosti s případným blackoutem, patří i zásobování obyvatel vodou. Pokud by zůstaly bez proudu dva hlavní vodní zdroje, Káraný a Želivka, zásobovaly by alespoň část hlavního města dvě mobilní úpravny.

Dopravní chaos, rabování, nefunkční topení, nedostatek základních životních potřeb, jako jsou jídlo a voda. I to jsou scénáře, které můžou potkat velkoměsta při takzvaném blackoutu, nebo-li rozsáhlém výpadku elektřiny. O potřebě záložních zdrojů pro Prahu se mluví už několik let.

Mobilní úpravny vody dokážou vyrobit pitnou vodu z Vltavy a dalších toků, vodních nádrží, rybníků nebo z podzemních vrtů. Jedna úpravna zpracuje maximálně 120 tisíc litrů vody za den. Další zásobování by zařídily Pražské vodovody a kanalizace. Společnost loni doplnila systém krizového zásobování vodou z rezerv cisternami o speciální dvoulitrové plastové sáčky na pitnou vodu, které by měly sloužit primárně pro dodávky vody lidem se zdravotním postižením nebo seniorům.

K dalším opatřením patří například záložní zdroje elektřiny pro domovy seniorů, dětské domovy, léčebny dlouhodobě nemocných a podobné instituce.

Scroll to Top