Jihomoravským politikům a vodohospodářům budou zřejmě radit v boji se suchem Izraelci

blank

Jižní Morava patří k oblastem, které několik let trápí nedostatek vody. Hejtman kraje Bohumil Sivek uvedl, že politici oslovili izraelského velvyslance, jelikož nakládání s vodou v této zemi je údajně nejefektivnější na světě. O spolupráci budou obě strany jednat v druhé polovině května. Informovala o tom MF Dnes.

Z Izraele pochází například unikátní kapková závlaha, kdy jsou rozvody přivedeny k jednotlivým rostlinám a tím, že voda kape ke kořenům, se daří udržet přiměřenou míru vlhkosti v půdě a nezalévá se zbytečná část půdy, kde rostliny nejsou. I tento model pravděpodobně zaujal jihomoravské politiky, kteří se rozhodli oslovit izraelské experty.

Jihomoravský kraj schválil dotační program na boj proti suchu a alokoval do něj šest milionů korun. O dotaci mohou žádat obce nebo svazky obcí a mohou ji využít na zlepšení stavu rybníků, drobných vodních toků a vodních nádrží. Může jít i o další opatření, která povedou k lepšímu hospodaření s vodou v krajině. Zhruba půl miliardy korun vyčlenilo na zadržování vody v krajině ministerstvo životního prostředí.

Scroll to Top