Jednorázové ubrousky? Noční můra vodárenských společností

blank

Čištění kanalizačních trubek přijde ročně na statisíce korun. Ucpávají je například ubrousky, pleny, tampóny nebo prezervativy. Provozovatelé pak náklady účtují svým zákazníkům. Informoval o tom Deník.

Tuzemští vodohospodáři uvedli, že nejčastější příčinou ucpávání čerpadel v kanalizačním potrubí jsou obyčejné jednorázové ubrousky. „Rozkládají se velmi pomalu. Studie provedená v kalifornské čistírně odpadních vod ukázala, že běžný toaletní papír se rozpustí přibližně za minutu, zatímco vlhčený ubrousek označený jako splachovatelný se nerozpustí ani po 24 hodinách,“ řekla Barbora Mirková ze společnosti EY ČR.

V západní Evropě evidují na každých sto kilometrech kanalizace asi 40 případů ucpání a zhruba ve třech čtvrtinách za to může právě splachování nevhodných předmětů. Provozovatelům kanalizací však dělají problémy i tuky, oleje nebo vosky, které se v potrubí hromadí a chytají na sebe další odpad z domácností. Pročištění kanalizační přípojky může stát až šest tisíc korun. Mnohokrát vytékají splašky na ulici a provozovatelé pak promítnou vzniklé náklady do ceny stočného.

Scroll to Top