Ministr Brabec čeká o program Dešťovka velký zájem, v případě potřeby přidá ...

blank

Ministr životního prostředí Richard Brabec je připraven uvolnit na lepší hospodaření s dešťovou vodou v domácnostech další finanční prostředky. V programu je zatím 100 milionů korun. Brabec to uvedl na konferenci Voda 2017.

Dešťovou vodou splachujte, nebo ji využívejte jako užitkovou vodu. I takto by se dal popsat nový systém, na který ministerstvo životního prostředí připravilo dotační program Dešťovka. Žádost o dotaci mohou lidé podávat od 29. května. „V případě ČR je to málo. Od vyhlášení 29. dubna, jenom za první den, tam bylo 15 000 přístupů na internetové stránky, kde se lidé mohli dozvědět podrobnosti. My předpokládáme, že projektů z těch 100 milionů Kč uděláme jenom několik tisíc,“ dodal ministr.

Program je jedním z bodů boje státu proti suchu. Richard Brabec před časem řekl, že je Česká republika sice dobře připravena na povodně, ale nikoliv na sucho. Podle Brabce se jen v Praze ročně při splachování WC vyplýtvá 12 miliard litrů pitné vody.

Dotaci mohou čerpat vlastníci i stavebníci obytných domů. Její výše se pohybuje od 20 do 60 tisíc korun podle pořízené technologie. Nejjednodušší část dotačního programu cílí na podporu v místech nejvýrazněji postižených suchem. Mezi takové patří například obce na Frýdeckomístecku, Vysočině a Znojemsku.

Scroll to Top