Na Ukrajině zahájili výstavbu obří hráze za 1,3 miliardy dolarů

blank

Poloostrov Krym byl v roce 2014 připojen k Rusku, proti kterému byly následně zavedeny ekonomické sankce. Úřady v Chersonské oblasti v současnosti odstartovaly projekt, na jehož konci bude obří hráz. S informací přišel Deník.

Ukrajinská televizní stanice TSN sdělila, že se začala budovat nová stacionární betonová hráz na kontinentální hranici Ukrajiny s Krymem. Podle oficiálního zdůvodnění je hlavní cíl akce zlepšit zásobování vodou zemědělské oblasti na jihu Chersonského kraje.

Přítok vody v Severokrymském kanále byl uzavřen před třemi lety. Nedostatek vody se projevil na Krymu i v zemědělských oblastech v Chersonské oblasti. Nová hráz tak pomůže přítoku vody a prodlouží se využití Severokrymského kanálu o 300 kilometrů. Stavba hráze vyjde na 1,3 miliardy dolarů.

Od doby, co obsadilo Krym Rusko, přistoupila Ukrajina k blokaci vodních zdrojů. Rusko řešilo zásobování Krymu nouzovým systémem a momentálně vedou na poloostrov vojenské vodovody z ruské pevniny. Rusko nechalo také vybudovat nové nádrže a zásobování Krymu je rovněž závislé na hlubinných vrtech. V roce 2020 by měl být dokončen 220 kilometrů dlouhý vodovod vedoucí z Kerčského poloostrova na Krym, který bude zásobovat asi 400 tisíc obyvatel poloostrova.

Scroll to Top