Kvůli penězům se s vodou snaží šetřit 86 procent Čechů, ukázal aktuální ...

blank

Agentura Ipsos oslovila tisíc respondentů z České republiky. Z průzkumu vyplynulo, že s vodou se snaží šetřit 86 procent z nich. Problém v podobě sucha vnímá 76 procent lidí. Loni Češi vnímali podle společnosti AdHackers problematiku nedostatku pitné vody jako čtvrté nejzávažnější téma.

 „Nejvíce vodou v České republice šetří lidé starší 50 let, z této skupiny je to až 95 procent. Naopak méně šetří vodou mladí do 29 let, a to jen 73 procent z nich. Souvisí to s vnímáním sucha jako problému dnešní společnosti, mladí lidé totiž považují sucho a nedostatek vody za menší problém než starší lidé,“ sdělil ředitel komunikace agentury Ipsos Tomáš Macků.

Tři čtvrtiny oslovených obyvatel Česka uvedlo, že vodou šetří z ekonomických důvodů. Přes 40 procent respondentů chce pomoci životnímu prostředí. Největší obavy o životní něj jsou patrné u vysokoškolských studentů. Strach z nedostatku vody vede k šetření asi u čtvrtiny dotázaných a pro 18 procent je šetření společenským minimem, které by měl dodržovat každý.

„Zajímavé jsou důvody uváděné těmi, kteří vodou podle vlastních slov nešetří. Zhruba 41 procent uvedlo asi nejprostší důvod, tedy ten, že nad podobnou otázkou nikdy nepřemýšleli. Asi 21 procent dotázaných si pak myslí, že díky šetření vodou neušetří peníze a přes 15 procent neví, jakým způsobem by mohli vodou šetřit. To, že si myslí, že je vody dostatek, uvádí pak jako důvod jen necelá čtyři procenta z těch, kteří vodou nešetří,“ doplnil zakladatel projektu Voda základ života Jiří Hauptmann.

Loni podle výsledku průzkumu společnosti AdHackers vnímali Češi nedostatek pitné vody jako čtvrté nejzávažnější téma ve společnosti.

Scroll to Top