Pardubice dostaly úvěr na miliardu. Prostředky využijí i na splácení akvaparku a ...

blank

Větu „na to bohužel nemáme peníze“ zřejmě od pardubických radní teď nikdo nějakou dobu neuslyší. Město dostalo od Komerční banky úvěr na miliardu korun, který může čerpat do roku 2020. Radní za něj plánují postavit například nový plavecký bazén nebo zmodernizovat atletický areál na Dukle a opravit fotbalový Letní stadion. Informovala o tom MF Dnes.

Politici o nutnosti úvěru diskutovali zhruba půl roku. Několik měsíců trval výběr nejvýhodnější nabídky od jednotlivých bank. „Plánujeme zadat investiční úvěrový rámec města. Ten by nám dal šanci v budoucích letech čerpat miliardu korun jako půjčku od bank. Momentálně jsou na trhu s půjčkami extrémně výhodné podmínky a my je chceme využít,“ uvedl první náměstek primátora Jiří Rozinek, který má na starosti ekonomiku.

O tom, na co všechno můžou peníze z úvěru jít, ještě není oficiálně rozhodnuto. „Jeho podmínky jsou velmi výhodné. Město ho bude splácet mezi roky 2021 až 2040. Pokud bychom vyčerpali celou miliardu, tak čtvrtletní splátka bude činit 12,5 milionu korun. Úrok je pro město velmi výhodný, protože je jen zhruba půl procenta,“ uvedl zastupitel Karel Haas. Jasné však je, že část sumy bude použita na refinancování úvěru na opravu padesátimetrového bazénu a téměř jistá je výstavba nového pětadvacetimetrového bazénu za 50 milionů korun.

„Vzhledem k tomu, že by nový bazén mohly využívat plavecké školy a kluby, došlo by tak k uvolnění padesátimetrového bazénu veřejnosti, který současné poptávce již nestačí. Neznamená to však, že by jej nemohli navštěvovat také abonenti a veřejnost, pravidelně by se zde navíc konala i plavání pro seniory či těhotenská a rehabilitační plavání,“ uvedl náměstek pardubického primátora Jan Řehounek.

Další peníze budou zřejmě také investované sportovním směrem. Dlouhá léta se mluví o nezbytné generální rekonstrukci chátrajícího fotbalového Letního stadionu, která si vyžádá nejméně 300 milionů korun. Ve hře je i přestavba atletického areálu.

 

 

Scroll to Top