V Hodoníně zvažují převedení kanalizace a vodovodního řadu na Vodovody a kanalizace ...

blank

VaK Hodonín v jihomoravském Hodoníně vlastní většinu kanalizace a vodovodu. Pro město by bylo převedení zbylé části ekonomickou úlevou, ušetřilo by totiž dva miliony korun ročně, které dává na opravy havárií. ČTK to řekl místostarosta Vítězslav Krabička.

„Vodovody a kanalizace mají v majetku přes 50 kilometrů kanalizace a 65 kilometrů vodovodní sítě. Majetek města je přes 20 kilometrů kanalizace a 12 kilometrů vodovodní sítě,“ uvedl ředitel VaK Hodonín Pavel Koubek. Radnice bude zjišťovat, jestli se převodem zbylé části majetku nezvýší cena za vodu. „Obáváme se toho, že lidem zdraží voda. Proto budeme mít 9. května zastupitelstvo pouze s tímto bodem, na kterém bude ředitel VaK Hodonín, aby nám vysvětlil, co to může znamenat pro občany,“ řekl místostarosta. Koubek však oznámil, že zdražení nehrozí. Aktuálně je cena v Hodoníně 71,90 Kč za metr krychlový. Cena za vodné a stočné je v Hodoníně z celorepublikového měřítka pod průměrem.

O městskou vodovodní síť se stará VaK a město jako vlastníka infrastruktury stojí opravy dva miliony korun ročně. „Zvažujeme proto převedení všeho na společnost. Ušetříme peníze, které můžeme dát na jiné projekty. Navíc to získá odborná firma, která s tím umí pracovat a má na to techniku,“ sdělil Krabička. Společnost městu nebude nic platit a Hodonín převodem kanalizace a vodovodního řadu získá 57 tisíc akcií. Nyní jich má přes 230 tisíc a je největším akcionářem. Dalšími akcionáři jsou některé obce z Hodonínska.

Foto: Deník

Scroll to Top