Déšť plní přehrady a řeky v Moravskoslezském kraji

blank

Tání sněhu na horách a dešťové srážky v oblasti Beskyd a Jeseníků vedly k tomu, že 27. dubna odpoledne bylo na jednom místě řeky Lučiny ve správě Povodí Odry dosaženo druhého stupně povodňové aktivity a stav vody v některých nádržích dosáhl kóty přelivu.
Vodní dílo Žermanice na Lučině u Havířova sloužící kromě rekreačních účelů jako zdroj vody například pro ArcelorMittal Ostrava nebo Biocel Paskov bylo 27. dubna ve dvě hodiny odpoledne naplněno 20 centimetrů nad hladinu zásobního prostoru. Na úrovni zásobního prostoru byla také hladina v nádrži Těrlicko u Havířova na řece Stonávce, které slouží jako zdroj vody pro průmyslové podniky v regionu – například černouhelnou společnost OKD.
Úroveň zásobního prostoru překročila o dvacet centimetrů také Morávka v Beskydech sloužící jako zdroj surové vody pro výrobu pitné vody společností SmVaK Ostrava. Vodu z Morávky pijí lidé na Třinecku nebo Těšínsku.
Druhého stupně povodňové aktivity dosáhla pouze Lučina pod přehradou Žermanice, z níž vodohospodáři vypouštěli 16 metrů kubických vody za sekundu. Ještě včera odpoledne to bylo poloviční množství.

Scroll to Top