Nová čistírna odpadních vod v Dvoře Králové nad Labem? Opět žhavé téma

blank

V roce 2014 po volbách nové vedení dvorské radnice v čele s Hnutím ANO pozastavilo projekt, který spočíval ve výstavbě nové čistírny odpadních vod. Na realizaci akce získali jejich předchůdci z ODS a ČSSD dotaci ve výši 140 milionů korun. Na vině byly údajně průtahy ve výběrovém řízení a termíny pro stavbu. Nakonec se investovalo do kanalizační a vodovodní sítě, které byly v neodpovídajícím stavu.

Majitelem současné čistírny v Dvoře Králové nad Labem je firma Evorado Import, s níž se město nedokázalo dohodnout na výši záloh za čištění splašků. Obě strany mezi sebou vedou několik soudních sporů. Před dvěma lety odmítla radnice čistírnu od soukromého vlastníka odkoupit. Celkem si firma Evorado Import cenila čistírnu na 300 milionů korun.

Ve Dvoře Králové nad Labem se v současnosti vrací k původní variantě, tedy stavbě čistírny na zelené louce poblíž stávající čistírny. Podle místostarosty Jana Helbicha (ANO) město s firmou Evorado Import o odkupu stále jednají, ale na druhou stranu je připraveno, že ve Dvoře Králové bude muset novou čistírnu postavit.

„V minulém projektu byla řada problémů, čistírna se musela postavit za velmi krátkou dobu. Není to tak, že bychom nyní prozřeli. Celou dobu se zaobíráme oběma variantami – dohodou s majitelem čistírny a stavbou vlastní, což pořád považuji za méně vhodnou variantu,“ řekl starosta Jan Jarolím (ANO).

Opozice v dvorském zastupitelstvu neskrývá rozhořčení. Podle opozičního zastupitele Jana Béma (TOP) město schválenou dotaci odmítlo s tvrzením, že se se stávajícím majitelem domluví a odkoupí ji. To se však nakonec nestalo.

(Ilustrační foto)

Scroll to Top