Ministr životního prostředí diskutoval v Karlovarském kraji o nedostatku vody

blank

Dlouholeté odvádění vody z krajiny způsobilo její dramatický úbytek na českém území. V takovém duchu se na Karlovarsku vyjádřil ministr životního prostředí Richard Brabec, který na západě Čech debatoval se zástupci kraje a starosty také o znečištěném vzduchu a kotlíkových dotacích.

Pro menší obce připravilo ministerstvo životního prostředí speciální programy, ze kterých mohou čerpat dotace na zdroje pitné vody. Týká se to vrtů i jejich napojení na vodovodní řady. Dotace mohou obce získat do výše 80 procent i na domácí čistírny odpadních vod. „Navíc 27. dubna na veletrhu v Brně vyhlásíme výzvu ve zbrusu novém programu Dešťovka, který ministerstvo připravilo pro občany a zaměřuje se na využití dešťové vody a takzvané šedé vody z koupelen a kuchyní v domácnostech. V programu jsme v této pilotní fázi pro občany vyčlenili 100 milionů korun,“ citoval Chebský deník Brabce.

Na nejjednodušší systémy, které budou podporované jen v oblastech výrazně postižených suchem, mohou lidé získat dotaci ve výši 15 tisíc korun a na složitější až čtyřnásobek. „Například tam, kde bylo v posledních třech letech zásobování vodou nutné zajistit cisternami. Zvýhodněny budou i obce, kde v minulosti platily zákazy zalévání či napouštění bazénů. Nicméně o peníze na rozvody potrubí v domech, pomocí nichž půjde splachovat záchod odpadní či dešťovou vodou, si budou moci požádat lidé z celé republiky,“ prozradil Brabec podrobnosti k novému programu.

Scroll to Top