Meteorologové varují před hrozícími vzestupy hladin vodních toků v Jeseníkách

blank

V úterý 25. dubna vydal Český hydrometeorologický ústav výstražnou zprávu. V oblasti Jeseníků a Kralického Sněžníku spadne do rána 27. dubna až 60 milimetrů srážek. Hrozí výrazné zvýšení hladiny vodních toků. Meteorologové předpokládají podobnou vydatnost srážek i na Šumavě.

„Povodí horní Moravy, Bělé, Osoblahy a Opavy mohou být během noci na čtvrtek dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle mohou hladiny vystoupat na druhý stupeň povodňové aktivity,” uvádí výstraha. Meteorologové varují před odtáváním sněhu a následným zvyšováním hladiny řek. „V oblasti Jeseníků a Králického Sněžníku by mělo do čtvrtečního rána spadnout 40 až 60 milimetrů srážek. Hranice sněžení by měla v průběhu období kolísat nejpravděpodobněji kolem nadmořské výšky 1000 metrů nad mořem, pod touto hranicí bude vydatně pršet,” stojí dále ve zprávě.

Trvalé srážky by se měly v Jeseníkách objevit i v průběhu pátku 28. dubna, které se zřejmě vyskytnou v souvislosti s přechodem dalšího frontálního systému. Povodňová ostražitost platí pro tři okresy Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Bdělí by tak měli být vodohospodáři a obyvatelé na Bruntálsku, Jesenicku a Šumpersku.

Scroll to Top