Kaly by měly z Vratimova zmizet do příštího roku, za likvidaci však ...

blank

Do areálu někdejších vratimovských papíren bylo navezeno v letech 2010 a 2011 palivo pocházející z historické kontaminace v ostravských lagunách bez předešlého upozornění. Lidem v okolí obtěžuje život zápach a poletující prach. Vratimovská radnice dlouhodobě požaduje zničení skládky. Za likvidaci kalů z lagun někdejší firmy Ostramo zaplatí zřejmě stát hned dvakrát. Na zničení skládky se rozhodl získat finanční prostředky Krajský úřad v Ostravě. O vleklé kauze informovala MF Dnes.

Jak se vůbec palivo do Vratimova dostalo? Skupina Čistá Ostrava, která byla vedena společností Geosan, vytěžila část kalů z lagun, smíchala je s uhlím a vytvořila tak palivo, které mělo být dodáno do spaloven nebo cementáren na mnoho míst v České republice.

Všechno palivo však podle MF Dnes spáleno nebylo, nebyl o něj zájem a skončilo u další firmy, která palivo nezlikvidovala v pecích, ale převezla na různá místa, mezi které patřil i Vratimov u Ostravy. Kaly zde byly nasypány i do valů okolo areálu. Palivo skončilo i v Polsku, kde požaduje jeho odstranění stát prostřednictvím Evropské unie.

„Oproti původně předpokládaným šesti tisícům tun odpadu se množství navýšilo o další zhruba jeden tisíc tun. Chceme vyčistit celou lokalitu, včetně náspu. Pokud bude projektový námět fondem akceptován a práce půjdou podle harmonogramu, mělo by být palivo z lagun odstraněno do konce roku 2018,“ dodala náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová.

Scroll to Top