V Hlinsku chtějí postavit přírodní koupaliště

blank

Plovárna pod širým nebem v Hlinsku už nemusí být jen zbožným přáním. Na posledním zasedání řešili radní výsledky studie, kterou si město nechalo zpracovat. Teď se rozhodli, že si nechají vypracovat i projektovou dokumentaci. Informoval o tom Orlický deník.

Jaká je vize Hlinska? Nevyužívané koupaliště na Drachtinách poblíž vlakového nádraží kompletně přebudovat na takzvaný přírodní koupací biotop. Oproti klasickému aquaparku hrají klíčovou roli především finanční výhody. „Hlinecký akvapark měl podle patnáct let starých plánů stát 90 milionů korun. To je pro nás nemožné. Studie odhadla cenu přírodního koupacího biotopu na zhruba čtvrtinu,“ řekl starosta Hlinska Miroslav Krčil. Podle něho vyjde levněji i samotný provoz. „Máme k dispozici provozní přehledy z jiných biotopů a ty si na sebe dokonce vydělají,“ poznamenal starosta.

O čistotu vody pečují rostliny a jejich kořeny v oddělených jezírcích, kam ji pumpují čerpadla. Odtud pak teče voda samospádem zpátky do bazénu. Do vody se nemusí přidávat desinfekce. Biotop je tak vhodný i pro alergiky.

Jelikož se Hlinsko nachází asi 600 metrů nad mořem, hledali autoři studie stálý zdroj vody, z nějž by se bazén napouštěl. Dostatečná zásoba by se mohla nacházet 70 metrů pod zemí. Město tuto možnost prozkoumá zkušebním vrtem. V krajním případě by se podle Krčila dal bazén napouštět i z vodovodního řadu.

Podle hloubky vody by mělo být hlinecké koupaliště rozděleno do tří částí. Pro plavce, poloplavce, kteří potřebují dosáhnout na dno a mělké brouzdaliště pro nejmenší. Součástí areálu by bylo i místo pro jednoduché občerstvení a nezbytné sociální zařízení. „Hlinsko si venkovní koupaliště zaslouží. Byl bych rád, kdyby se to letos stihlo vyprojektovat a příští rok uskutečnit,“ dodal Miroslav Krčil.

Foto: přírodní biotop v Banticích na Znojemsku

Scroll to Top