Rozbory vzorků vody ve středních Čechách propadly

blank

Středočeské vodárny nabízely při příležitosti Dne otevřených dveří v druhé polovině března bezplatný rozbor vody z domovní studny. Z celkového počtu 146 vzorků podle stanovených ukazatelů uspělo pouhých 17. Například z obce Mirošovice byly dodány čtyři vzorky a uspěl jeden. Problém byl vysoký obsah dusičnanů, nebo například větší množství manganu.

Jaká rizika nese nevyhovující stav vody z domácích studní pro její odběratele? U pravidelných uživatelů se může vyvinout tolerance na bakterie, které indikují fekální znečištění. Onemocnět mohou návštěvy a malé děti, ale i samotní uživatelé, pokud z různých příčin dojde k oslabení jejich imunitního systému,“ vysvětlila manažerka laboratoře SVAS Gabriela Karasová.

V pitné vodě je maximální hodnota pro dusičnany 50 mg/l. Tento limit byl podle laboratoře SVAS překročený v 64 případech. V dalších 26 vzorcích pak byl v pitné vodě překročen obsah železa, jehož obsah je povolen do 0,2 mg/l. Podle odborníků může být voda ze studny dlouhodobě užívána ke konzumaci bez jakýchkoliv nepříznivých důsledků, ale ještě to neznamená její nezávadnost.

Mnoho lidí si však za špatnou kvalitu vody ve studních může samo, protože v některých případech nedodržují desetimetrové ochranné pásmo od studny, ve kterém se nesmí hnojit půda. Častým problémem je rovněž opomíjení pravidelné údržby. Nejlépe jednou za rok by tak měli majitelé myslet i na prohlídku své studny. Absence základní kontroly a péče je jednou z největších bolestí studní u nás,“ řekl technolog SVAS Tomáš Hloušek. Kvalitu pitné vody si můžou lidé nechat zkontrolovat buď ve Státním zdravotním ústavu, nebo u libovolných vodárenských společností.

Scroll to Top