Vodní nádrž Drahotuše čeká několikamilionová rekonstrukce

blank

Co všechno se bude na drahotušské přehradě u Hranic na Moravě opravovat? Spodní výpusť, bezpečnostní přepad a také bude nutné odtěžit nánosy, které se v nádrži usadily. Ryby z nádrže jsou v současnosti převezené do jiných revírů a voda je z objektu už vypuštěná. Informovalo o tom Povodí Moravy.

„Nefunkční výpustné zařízení neumožňuje vodohospodářům manipulovat spodní výpustí. Závada neohrožuje bezpečnost vodního díla, ale nejde kvůli ní regulovat výšku hladiny,“ uvedl Petr Chmelař z Povodí Moravy, jehož úkolem je aktuálně změřit množství nánosů a připravit projektovou dokumentaci oprav. „Teprve potom se můžeme pustit do odtěžení sedimentů a potřebných oprav spodní výpusti, bezpečnostního přepadu, hráze i narušených břehů,“ vysvětlil Chmelař.

Vodohospodáři začali vypouštět nádrž na začátku března rychlostí 15 centimetrů za den a než voda dosáhla dna, trvalo to dva týdny. „Na celý průběh vypouštění nádrže dohlížel odborný biologický dozor, který zajišťoval, aby nedocházelo k poškozování či zraňování vodních živočichů,“ dodal Petr Chmelař. Opravy začnou příští rok a náklady se se pohybují kolem šesti milionů korun.

(Foto: Hranický deník)

Scroll to Top