Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky nekumulují některé obce na údržbu sítě dostatek

blank

Poprvé jsou zveřejněna data o stavu potrubní sítě. Výsledky nejsou příliš uspokojivé. Obce na většině potrubní sítě hospodaří nedostatečně. Studii nechalo vypracovat ministerstvo zemědělství. O problematice opakovaně informoval portál Naše Voda. Naposledy se tématu věnovaly Lidové noviny.

V 90. letech předal stát vodohospodářskou síť obcím. V současnosti je to ale stát, který musí odvrátit hrozící problémy. Ministerstvo zemědělství nechalo vypracovat průzkum, jestli starostové při sestavování cen za vodu zohledňují náklady na provoz vodovodního potrubí, kanalizací a čistíren odpadních vod, nebo také to, jak majetek stárne. Podle průzkumu vzniká systematicky obrovský dluh. „Odhaduje se na mnoho desítek miliard korun a každý rok se o miliardy zvyšuje,“ řekl před časem ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podle závěrečné zprávy je nejmarkantnějším problémem nedostatečná tvorba prostředků na budoucí nutnou obnovu sítě. Průzkum získal data od společností, které objemem vyfakturované vody představují asi třetinu tuzemského trhu. Zhruba 85 procent vlastníků údajně nepočítá s tím, že by vydělali tolik peněz, aby udrželi sítě a bezpečné dodávky pitné vody dlouhodobě v pořádku. „Ukazuje se, že některé obce nejsou schopny kumulovat dost peněz na údržbu, protože by jim vodné vyletělo na pětistovku,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Scroll to Top