Vodohospodáři se snaží šetřit vodu na léto

blank

Průtoky v řekách jsou zhruba na pětině obvyklých dubnových hodnot. Situace není optimální například na řekách, které spravuje Povodí Morava. Proto se snaží vodohospodáři vodou šetřit a naplnit přehradní nádrže. Informoval o tom deník Právo.

„I když bylo letos více sněhu než v předešlých letech, jarní tání nepřineslo do vodních nádrží mnoho vody. Některé nádrže tak stále plníme. Hlavním cílem manipulací je postupné zvyšování hladiny, abychom zabezpečili dostatek vody, kdyby letos uhodilo sucho,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Hodnoty v řekách se blíží historicky nejnižším údajům. Podle Chmelaře ukazuje například Jevišovka šest procent stabilních hodnot. „Přes nízké přítoky se nám postupně daří hladinu v nádržích zvyšovat. V závislostech na síle přítoku hladiny stoupají i o několik centimetrů za den. V současné době se naplněnost zásobních prostor nádrží pohybuje v rozmezí od pětapadesáti do sta procent,“ řekl Chmelař

Nejlepší stav vykazují Novomlýnské nádrže se stoprocentním naplněním. Ta budou zkoušena v létě v souvislosti s nadlepšováním hodnot odtoku na objem. Česko se k tomu zavázalo sousednímu Rakousku kvůli výstavbě soustavy nádrží.

Scroll to Top