Vodohospodáři se na Českolipsku pustili do jarního úklidu řek

blank

Mnoho lidí stále považuje řeky za odpadkový koš. Musí se tak čistit stejně jako cokoliv jiného. Důležitá je čistota koryt menších toků. Informoval o tom Jablonecký deník.

Očistou projde například oblíbená vodní cesta v úseku mezi Brennou a Zákupy. „Zde by se mělo jednat i o pročištění řeky od napadaných stromů a větví, ale soustředíme se primárně na odpad, který do řeky nepatří. Někteří lidé se totiž stále nenaučili odhazovat své odpadky do kontejnerů,“ řekl tiskový mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Stěžejní je čistota koryta především u menších toků. Česká Lípa tak podrobila kontrole toky na svém území v březnu. „Prohlídka byla vykonána na vodních tocích na území města, především na Častolovickém potoce, vodním toku Šporka a Dobranovském potoce,“ sdělila mluvčí českolipské radnice Monika Bayerová. Podle ní trvá vedení města na pravidelném čištění koryt toků a usazovacích nádrží, ze kterých by se mohla při povodních stát teoreticky povodňová překážka.

„Chceme, aby vodní toky nikoho neohrožovaly. Proto se zástupci odboru životního prostředí, technické správy majetku, Krajské správy silnic, Lesů ČR a Povodí Ohře provádíme pravidelné kontroly vodotečí,“ doplnil místostarosta České Lípy Juraj Raninec.

Řeky a potoky hrozily zvýšenými hladinami v průběhu března, například ve Stružnici. Obec podle starosty Jana Mečíře byla jednou z prvních, která měla vlastní protipovodňový plán. „Taková perlička. Plán nám před deseti lety sestavoval tehdy jediný soudní znalec v oblasti povodní, inženýr Jan Papež. Následně je prezentoval na konferenci v USA jako příklad toho, jak se v Česku dělají povodňové plány,“ řekl Mečíř. Pochlubil se také, že se podle plánu ve Stružnici realizovala i krajská verze protipovodňových opatření.

(Foto: Jablonecký deník)

Scroll to Top