V Jablonci budou rozdělovat dotace na malé čistírny odpadních vod

blank

Dobrá zpráva zejména pro obyvatele okrajových jabloneckých částí. V dotačním programu je letos 1,5 milionu korun. Případní zájemci mohou žádosti podávat od 2. května do 31. října. Mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hotová to sdělila ČTK.

V porovnání s minulým rokem je letos v programu o půl milionu korun více. „O účelovou investiční dotaci mohou žádat majitelé rodinných a bytových domů v katastru Jablonce a získat mohou 50 procent z celkových výdajů, maximálně však 50 000 korun na bytovou jednotku,“ řekl ČTK náměstek primátora Lukáš Pleticha. Podle něj mohou zájemci žádat o dotaci ve dvou kolech. V prvním případě posoudí záměr rada města, pak až budou předkládat žádosti o dotace. „Projekty mohou být zrealizované do konce října 2018, schválená dotace se po dokončení a řádném vyúčtování vyplácí zpětně,“ uvedla Hozová.

Radnice zřízením programu reaguje na poptávku obyvatel z okrajových částí Jablonce, kde by bylo kvůli roztroušené zástavbě vybudování veřejné kanalizace příliš drahé. Například v letech 2013 a 2014 podpořil fond 52 projektů. „Loni bylo schváleno 18 žádostí, osm nebylo možné uspokojit kvůli vyčerpání alokované částky. Neuspokojení žadatelé, kteří mají potvrzení rady města o schválení projektového záměru z loňského roku, mohou ale svoji žádost podat znovu rovnou do druhého kola,“ doplnila Hozová.

Podobný program, ve kterém je k dispozici na rozdělení 17 milionů korun, mají také v České Lípě. Na jednu nemovitost tam mohou žadatelé získat maximálně stotisícovou dotaci.

Scroll to Top