Přehrada Olešná bude brzy definitivně vyčištěna od sedimentů

blank

Ve Frýdku-Místku kraji probíhá odbahnění jedné z nejvýznamnějších přehrad v Moravskoslezském kraji. Z Olešné odjíždí denně stovky plně naložených nákladních vozů. Informoval o tom Moravskoslezský deník.

V polovině 20. století zužoval Ostravsko nedostatek vody jak pro průmyslové potřeby, tak pro obyvatele. V souvislosti se zamýšleným rozvojem Vítkovických železáren to byl jeden z důvodů, proč se na konci. 50. let začala chystat stavba přehrady na Olešné. Nové vysoké pece nakonec zrealizovány nebyly, ale přehrada ano.

Ze dna nádrže a přilehlého rybníka Řehánek se odstraní zhruba 180 tisíc metrů krychlových sedimentů, které denně z Olešné odváží zhruba 300 nákladních vozů. Auta vozí sedimenty na odvaly dolů Staříč II a III. Akci zajišťuje Povodí Odry. To plánovalo vyčištění přehrady několik let, ale k realizaci záměru došlo až v letošním roce.

Náklady akce se pohybují kolem 50 milionů korun. Odtěžení sedimentu má hned několik cílů. Zvýšit protipovodňovou ochranu, zajistit dodávky povrchové vody pro Biocel Paskov a také zlepšit kvalitu vody. Ve větší míře by měla přehrada sloužit i ke koupání. Těžba začala loni v srpnu a do září budou na programu dodatečné akce jako například oprava cest.

Scroll to Top