Na Liberecku sucha nehrozí

blank

Situaci s hrozícím suchem v Česku dlouhodobě sledujeme. Na rozdíl od jiných částí republiky je na tom Liberecko například s Moravskoslezským krajem relativně dobře. V minulosti se dokonce regionu přezdívalo nočník Čech. Podle mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu Petra Dvořáka je výhodou severočeské oblasti hornatý a kopcovitý terén.

„Místa jako jsou třeba Hejnice a Bílý Potok patří ke srážkově nejbohatším místům v celé ČR. I tady ale může dojít k výrazně suššímu létu. Otázka je, jak srážkově bohaté či chudé bude jaro a léto, aby doplnilo úbytky vody po extrémním suchu v roce 2015,“ řekl Libereckému deníku Dvořák.

Důvod k panice tak vodárenské společnosti nemají. „Většina okresních a obě krajská města mají díky propojenému vodárenskému systému prakticky stoprocentní zajištěnost dodávek vody. A to i v případě výpadku některého z rozhodujících zdrojů. Přehrady v Krušných a Jizerských horách, které jsou zdrojem více než poloviny potřebné vody, jsou koncipovány jako několikaleté nádrže tak, že garantují dostatečné kapacity vody i při dlouhodobých srážkových deficitech,“ uvedl ředitel Severočeské vodárenské společnosti Bronislav Špičák.

Na období sucha se už dlouhodobě připravuje ministerstvo životního prostředí, které zavádí od letošního dubna program „Dešťovka“. Více informací k akci ministerstva si můžete přečíst zde.

Scroll to Top