Na Karlovarsku začíná pstruhová sezona

blank

Prodloužený velikonoční víkend si vychutnají rybáři v západních Čechách. Začíná jim totiž pstruhová sezona. Informoval o tom Karlovarský deník.

„Lépe to opravdu nemohlo vyjít. Pamatuji roky, kdy jsem si kvůli tomu bral dovolenou. Nyní vezmu svého vnuka a půjdeme si užít k řece,“ netajil své nadšení vášnivý rybář Jaroslav z Karlových Varů. Rybářským svazům začala sezona už na začátku dubna. Pstruzi a siveni potřebují dva týdny, aby se adaptovali v novém prostředí. „Do Teplé a Ohře jsme vysadili okolo 600 kilogramů ryb. Přesná čísla za kraj zatím ještě nejsou spočítaná, ale bavíme se celkově o zhruba tisíci kilogramech,“ řekl předseda karlovarské organizace Českého rybářského svazu Michal Blahůšek.

Ten v těchto dnech čelí náporu telefonů ze strany nedočkavých rybářů. „Často mě zkouší přemlouvat, zdali by se nemohlo chytat už v sobotu, ale to nejde. Většina z nich to chápe a ctí pravidla, ale i přesto se pár nedočkavců najde. Právě proto v sobotu vyrazí do terénu hlídky rybářské stráže,“ upozornil případné lovce Michal Blahůšek.

Dlouhá a studená zima se podepsala na částečném úbytku dravých ryb. Led, který místy dosahoval tloušťky až 30 centimetrů, umožnil rybářům lovit na soukromých rybnících skrz vyříznuté díry. Zamrzlé rybníky a přehrady byly problémem i z toho hlediska, že se do pstruhových řek vydali odvěcí nepřátelé rybářů, kormoráni. „Jen u nás ve Velichově bylo hejno o 150 kormoránech. A teď si vezměte, že jeden sní denně okolo půl kila ryb,“ postěžoval si Blahůšek.

Scroll to Top