Po zámeckém rybníku na Konopišti se lidé jen tak nesvezou

blank

Zámecký rybník na Konopišti byl dlouhodobě oblíbeným místem k projížďkám zamilovaných párů. Romantické plavby po rybníku jsou však dnes hudbou vzdálené budoucnosti. Informoval o tom Benešovský deník.

Rybník má rozlohu 19 hektarů a před šesti lety byl poprvé ve své stoleté existenci odbahněn. Odbahňovací práce trvaly zhruba rok a rybník se stal opět mimořádně oblíbeným místem k chvílím odpočinku. Před dvěma lety hovořil starosta Benešova Jaroslav Hlavnička o tom, že by si mohli zájemci loďky půjčovat například na hrázi v nedalekém benešovském informačním centru. Nápad Hlavničky úplně nezatratilo ani současné vedení středočeského města. Jenže plány , že loďky vyjedou na vodu v roce 2016, koalice realizovat nestihla.

Situace kolem rybníka nedovolí realizaci záměru ani v letošním roce. Vedení radnice sice splnilo přísné kritéria památkářů a pramice nechalo vyrobit z přesně požadovaného materiálů, ale ani to nestačilo. Benešov musí totiž akutně vyspravit vyplavené spáry loni zbudované zádlažby hráze na biokoridoru Šiberna. Ještě důležitější je pro město udržení podmínek, za kterých jako vlastník biokoridoru a investor díla dostalo dotaci. Zámecký rybník a navrácení pramic na jeho hladinu se proto odkládá na vedlejší kolej.

„Plavbu na Konopišťském rybníku necháváme stranou, protože stále nejsme schopni se dohodnout s orgány, které jsou dotčeny touto atrakcí,“ řekl při tiskové konferenci starosta Benešova Petr Hostek.

Scroll to Top