Kolem využívání vody na fotbalovém hřišti v Peceradech hoří emoce

blank

V městské části Týnce nad Sázavou Peceradech chybí voda. Někteří kritizují místní fotbalový klub za její nehospodárné využívání na úkor obyvatelů. Situaci sledoval Benešovský deník.

Kolem fotbalového hřiště v Peceradech je situace s vodou nejhorší v historii. Od začátku roku si tam lidé nechali vyvrtat deset studní. Stav vody může ještě zhoršit studna sportovců, na kterou už loni v dubnu odsouhlasili radní Týnce stotisícovou dotaci. „Fotbalisté neměli vodu, tak jsme jim udělali studnu,“ řekl místostarosta Týnce Bedřich Pešan a dodal, že se se zatím neprokázal negativní vliv studny na stav vody v okolí. „Pokud bude problém, můžeme vzít hydrogeologa, aby určil, zda studna vodu a případně komu, skutečně stahuje. Pak to budeme řešit,“ upřesnil Bedřich Pešan.

Hospodaření fotbalistů s vodou je předmětem mnoha sporů

Systém podzemní vody by se dal zjednodušen přirovnat například ke spojeným nádobám, kdy se mohou ovlivňovat na první pohled nesouvisející okolnosti. To, že v Peceradech chybí voda, je neoddiskutovatelný fakt. Emoce tam vyvolává právě hospodaření s vodou ze strany fotbalistů, kteří ji používají k zalévání trávy. „Všechna povolení k vrtání studní v Peceradech byla vydána kvůli zásobování domácností vodou, nikoliv k plnění bazénů nebo zalévání. Pokud to lidé budou dodržovat, vody budou mít dost,“ míní vedoucí Odboru ŽP MěÚ Benešov Tomáš Heřmánek.

Město upřednostňuje trávu před obyvateli, zlobí se občané

Podle informací deníku studna u kabin sportovců už slouží. Fotbalisté z ní plní nádrž, která má objem 20 tisíc litrů. „Je to na hlavu postavené. Město upřednostňuje trávu před obyvateli. Lidé si nebudou mít co natočit do sklenice, a hned vedle budou na hřiště padat kubíky vody,“ neskrývá rozhořčení jeden z obyvatelů Pecerad Jaroslav Žaba. Podle další obyvatelky Pecerad Hany Váňové by mělo město v případě sucha kvůli zalévání hřiště zakročit. Ačkoliv je Váňová zároveň týneckou zastupitelkou, tak o tom, že si nechali fotbalisté vyvrtat studnu, nevěděla.

Jestli se prokáže škodlivost naší studny, budeme situaci řešit, zní z řad fotbalistů

Předseda klubu TJ Jawa Pecerady Tomáš Zazvonil oznámil, že fotbalisté budou řešit situaci teprve tehdy, pokud se prokáže, že jejich vrt strhl něčí pramen. „Situaci jsem už loni chtěl řešit jinak. Pomohla by nám ještě jedna velká nádrž a jímání vody ze střechy a horní studny,“ dodal Zazvonil a upozornil, že současný systém vodního hospodářství ve fotbalovém klubu řešil loni jeho předchůdce.

Foto: Facebook TJ Jawa Pecerady

Scroll to Top