Velikonoční tip: Nenechte si ujít úžasný výhled na Lipno

blank

Velikonoční volno můžete využít k návštěvě místa, které vám umožní jeden z nejkrásnějších výhledů na největší jihočeskou přehradu Lipno. V nadmořské výšce 1035 metrů vzdušnou čarou dva kilometry od nádrže najdete nejvýše položený hrad Vítkův Hrádek (Vítkův Kámen), který byl založen v polovině 13. století při staré zemské hranici Vítkem z Krumlova jako správní a obranné středisko nově osídlené oblasti.

Z Hrádku, který se díky práci nadšenců znovu probudil k životu, je při dobré viditelnosti úžasný výhled na českou i německou část Šumavy, rakouské hory, na Novohradské hory, Lipo a velkou část Pošumaví. Když budete mít štěstí v pozadí uvidíte panorama Alp.
K osadě Svatý Tomáš, nad níž Hrádek leží, se dostanete po silničce autem z Frýdavy nebo Přední Výtoně. Případně po červené turistické značce pěšky z Přední Výtoně (je to sedm kilometrů), nebo po žluté z Frýdavy (je to šest kilometrů). Převýšení, které mjsíte překonat, je v obou případech zhruba 350 metrů. Půjdete-li pěšky, mnoho turistů nepotkáte.
Více o Vítkově Hrádku se dozvíte zde.
Více o Svatém Tomáši najdete zde.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top