Zaměstnanci SmVaK Ostrava mezi dárci krve ve FN Ostrava

blank

V březnu se vypravila skupina sedmi zaměstnanců společnosti SmVaK Ostrava, aby darovali krev v Krevním centru Fakultní nemocnice Ostrava. Akce byla o to úspěšnější, že ze sedmi vodařů měl zkušenost s dárcovstvím krve pouze jeden, ostatní zúčastnění byli prvodárci.

Zaslouží si proto, aby byla uvedena jejich jména. Takže:  Martin Veselý, Květa Przywarová, Barbora Fojtová, Eva Faldýnová, Šárka Číhalová a Beáta Bigasová.
Během dvouhodinové akce v krevním centru prošli všichni účastníci výpravy obvyklým dárcovským kolečkem. Vyplňovaly se dotazníky, přiznával se jídelníček, vzpomínalo se na chorobopis,  vážilo se a měřilo, až se nakonec dostal dárce ke svému „vpichu“. Ty byly vlastně dva. Prvním je kontrolní odběr, který  slouží k rychlému rozboru krve (cholesterol, jaterní testy, možná kontaminace jinými látkami – alkohol atd.), mezitím proběhne krátký rozhovor s lékařem, druhým je pak samotný odběr.
„Po celou dobu od příchodu po odchod má dárce přidělené číslo, pomocí něhož je na jednotlivá stanoviště vyvoláván. Při samotném odběru ležíte v pohodlném křesle, mačkáte míček, aby krev řádně tekla, sestřička si s Vámi povídá a snaží se odpovídat na dotazy. Samotný odběr tak ani příliš nevnímáte a těch 10-15 minut uteče opravdu jako voda. Odměnou je především dobrý pocit, že jste pomohli užitečné a potřebné věci, malé občerstvení a příjemné bonusy v podobě kuponů a stravenek,“ popisuje svou zkušenost Beáta Bigasová.
Podle účastníků patří poděkování především organizátorce akce Květě Przywarové, které se podařilo svým nadšením namotivovat i ty méně odvážné kolegy. Dárci plánují ve své aktivitě pokračovat a doufají, že příště bude skupina ještě početnější a bude se postupně rozrůstat.
Má-li kdokoliv zájem se ke skupině a její aktivitě připojit, dozví se další potřebné informace na redakčním emailu serveru vodarenstvi.cz

Scroll to Top