V Ostravě unikly do Odry nebezpečné látky

blank

K nebezpečné události došlo v úterý 11. 4. v Moravskoslezském kraji na řece Odře. Hasiči v Ostravě a Bohumíně museli bojovat s ekologickou havárií. Do řeky unikly nebezpečné ropné látky.

Na ropné skvrny na hladině Odry upozornil správce jezu v ostravské části Lhotka. U břehu řeky byl také cítit silný zápach. Zaměstnanec Povodí Odry okamžitě kontaktoval dispečink a hasiče, kteří jsou na podobné situace připraveni.

Podle mluvčího HZS Moravskoslezského kraje Petra Kudely byly na třech místech pod jezem ve Lhotce postavené čtyři norné stěny, které ropné skvrny zachytávaly. Po zdroji znečištění pátrali specialisté z magistrátu, životního prostředí a policisté. Jednalo se o spalovnu odpadu, jenž pálí i nebezpečné chemikálie.

Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové nebyl zjištěn úhyn ryb. V procesu vyšetřování je momentálně to, jak k úniku z areálu spalovny došlo. Nabízí se možnost, že praskla jedna z nádrží s nebezpečným odpadem, popřípadě je na vině závada na technologii.

Podle mluvčí společnosti SUEZ provozující zmiňovanou spalovnu Kateřiny Kodadové byla stanovena eliminační opatření z hlediska dopadu na životní prostředí. Jedním je například uzavření kanalizačního řadu v areálu. Úkolem havarijní komise je teď zjistit, co bude dále, jakým způsobem proběhne likvidace nebezpečné látky a jak se vyčistí břehy Odry.

(Foto: ms.denik)

Scroll to Top