Peruánská vláda investuje v horizontu pěti let do vodárenské infrastruktury přes 18 ...

blank

Jihoamerické Peru s 30 miliony obyvatel je rozlohou větší než Francie se Španělskem dohromady. Tamější ekonomika dnes patří k nejrychleji se rozvíjejícím v Latinské Americe. Odhady Světové banky předpokládají letošní růst hospodářství o 4,2 procenta. Ve vodním hospodářství má však země fatální nedostatky. Do jeho rozvoje uvolní Lima miliardy dolarů.

Peru má rozsáhlé problémy s čištěním odpadních vod. V celé zemi se nachází jediná funkční čistírna. Miliony Peruánců mají také komplikovaný přístup k pitné vodě, jejíž dodávku obyvatelům chce vláda usnadnit.

Velké investice do vodního hospodářství souvisí v Peru i s přírodní katastrofou, která zemi letos zasáhla. Kvůli klimatickému jevu El Niňo, který primárně otepluje povrch západní části Tichého oceánu, postihly zemi nejhorší záplavy za posledních dvacet let. Zemřelo při nich sto lidí a desítky tisíc Peruánců ztratily svůj domov.

Peruánští hydrometeorologové očekávají, že povodně budou pokračovat i v průběhu dubna. V reakci na záplavy oznámila státní společnost Sedapal, že postaví dvě vodní nádrže. Každá bude mít kapacitu 1,5 milionu kubických metrů.

(foto: ničivé záplavy v Peru,www.tyden.cz)

Scroll to Top