Exředitel Povodí Moravy: Lidé na jižní Moravě hospodaří s vodou velmi kvalitně

blank

Jméno Radima Světlíka je v českém vodárenství známé. Bývalý ředitel Povodí Moravy dnes působí jako ředitel Evropského institutu pro zadržování vody v krajině. „S nedostatkem vody můžeme bojovat, bohužel jsme dnes ve stavu, kdy takzvaně chytáme kočku za ocas,“ říká Světlík. Přinášíme v plné podobě rozhovor, který publikoval Brněnský deník.

Proč je na jižní Moravě tak málo vody?

Půdu v Jihomoravském kraji ve velkém zabírají rozsáhlé stavby. To situaci nepomáhá. Navíc je na jižní Moravě velký podíl zemědělské půdy a cena rostlinných výrobků je často stlačená na nereálné částky. Zemědělci tedy musí pěstovat ekonomicky nejvhodnější plodiny, které ale nejsou přínosné pro půdu. Je to například kukuřice a řepka olejná.

Půda je tedy nekvalitní?

Půda běžně dokáže zadržet ohromné množství vody. Kvůli nedostatku organické hmoty a uhlíku, který se ztrácí pěstováním některých plodin, o tuto schopnost přichází.

Jak můžeme situaci řešit?

Stát by měl zemědělce podpořit, aby mohli pěstovat i plodiny, které jsou šetrnější ke krajině. Můžeme také využít dotace na zadržování a následné využívání dešťové vody. Nabízí se i schraňování vody v malých nádržích za čističkami odpadních vod. Vyčištěná voda nyní zrychleně odchází pryč z oblasti.

Mohou nějak pomoci i Jihomoravané?

Pokud voda není, pak není jak. Už dnes ale lidé na jižní Moravě s vodou hospodaří velmi kvalitně. S nedostatkem vody můžeme bojovat, bohužel jsme dnes ve stavu, kdy takzvaně chytáme kočku za ocas. Řešení je ale jednoduché, upravit hospodaření na zemědělské půdě. Doplní se voda v podzemí a příroda to už zvládne sama.

Budou mít se suchem letos problémy i lesy?

Sněhová pokrývka, byť nebyla nijak převratná, alespoň trochu s nedostatkem vody pomohla. Nemůžeme však jásat. Co se mělkých podzemních vod týče, je stav stále pod normou. Právě tam si stromy sahají pro vodu, pokud jí není dost na povrchu. Občas ale nedokáže vyrovnat odpařování vody a dřeviny usychají.

Scroll to Top