Problém s regulací vody vyřešil provozovatel vodní elektrárny na Šumavě svérázně

blank

V přírodním náhonu k malé vodní elektrárně u Hojsovy nádrže docházelo dlouhodobě k potížím. Jednalo se o špatnou regulaci vody. Provozovatel elektrárny loni v létě poslal pod zem potok, který náhon napájí. Na to, že voda teče pod povrchem v půl kilometru dlouhém potrubí o metrovém průměru, se přišlo až nyní. Informovaly o tom novinky.cz.

 Kdysi tvořilo otevřený náhon uměle vytvořené rameno říčky Úhlavy uprostřed lesa. Po desítky let existoval v potoce život. To je teď nenávratně pryč. „Zjistili jsme, že náhon k elektrárně najednou zmizel,“ řekl Ivo Procházka ze Správy chráněné krajinné oblasti Šumava. Záhadu nebylo těžké rozluštit. „Bylo hned patrné, že potok je zatrubněný. Jedná o stavbu, která podléhá povolení. Takže jsme to okamžitě oznámili na Městský úřad v Klatovech,“ pokračoval dále Procházka. Podle něho se z největší pravděpodobností zahájí řízení o odstranění stavby. „Tohle je určitě na pokutu. Pokud příslušný úřad vydá dodatečné stavební povolení, budeme požadovat, aby u vstupu do zatrubněné části byly alespoň instalované plašiče ryb, a minimalizovalo se tak riziko jejich úmrtí v potrubí,“ uvedl Ivo Procházka.

Úředníci, kteří jsou případem pověřeni, se zatím nechtěli blíže vyjadřovat. „To, co se stalo, je nepřijatelné. To říkám na rovinu. Tahle záležitost je momentálně v jednání a řešení. Zcela jistě bude zahájeno správní řízení, ale nechci teď předjímat, jak to dopadne,“ reagoval vedoucí odboru životního prostředí klatovské radnice Libor Hošek.

Václav Mandák, který zastupuje německého provozovatele, přiznal, že ten žádné povolení ke stavbě nemá. „Podívejte se, co všechno lidi dělají načerno. Řeknu to asi takhle, elektrárna pokryje z obnovitelného zdroje roční spotřebu elektřiny u 80 domácností. Vezměte si, kolik tun uhlí by se jinak muselo spálit,“ řekl Mandák.

Podle Mandáka byl náhon v havarijním stavu. „Měli jsme na výběr, buď to koryto potáhnout nepropustnou fólií, nebo zatrubnit. Rozhodli jsme se pro druhou variantu, protože po zasypaném náhonu se teď dá dojet až k jezu řeky, který bude zapotřebí v budoucnu opravit,“ pokračoval Mandák. V neposlední řadě také připustil, že stavbu neoznámili záměrně. „Když jsme tady elektrárnu stavěli, bylo k tomu zapotřebí sto dvacet razítek. Dovedu si představit, že pokud bychom o zatrubnění úředně zažádali, tak se spustí taková povolovací mašinérie, že dodnes nejsme hotoví. Tak jsme to prostě udělali tímto způsobem. Já to bral jako součást údržbových prací,“ prohlásil Mandák. Náklady na zatrubnění se vyšplhaly na milion a půl korun.

„Necháme si zpětně vypracovat projekt geometrického zaměření celého potrubí, a pak požádáme o dodatečně stavební povolení,“ uvedl dále Mandák a doplnil, že věří, že úředníci nenechají potrubí odstranit.

Podle rybářů se jedná o lumpárnu. „Je to lumpárna první kategorie. Ekosystém, který se tam za dlouhá léta vytvořil, je zničený. Tohle by si provozovatel elektrárny ve své zemi rozhodně nedovolil. U nás by za to měly být pořádné  sankce, aby na takové věci lidé vůbec nepomysleli,“ byl nekompromisní Jaroslav Vogl z krajského rybářského svazu.

(foto:Rotranský potok na Šumavě, itras.cz)

 

Scroll to Top