Plzeňský kraj podpoří nové zdroje pitné vody desítkami milionů korun

blank

Dnes má čtvrté největší město naší republiky Plzeň jediný zdroj pitné vody a v případě havárie na řece Úhlavě by se muselo spolehnout například na vodu z pivovarských studní. Cílem dotačního programu je snaha zvýšit počet obyvatel napojených na veřejný vodovod. Tématu se věnoval Plzeňský deník.

Šéf krizového odboru plzeňského magistrátu Petr Liška upozorňuje vlastníky studní, aby se o ně starali. Plzeňský kraj bude i letos dotacemi podporovat zlepšení zásobování obyvatel pitnou vodou. Podle Petra Lišky jsou lokální zdroje velmi důležité. Voda z centrálního zdroje sice v Plzni zřejmě nedojde, ale není příliš taktické se spoléhat jen na ni.

Podle radní pro životní prostředí a zemědělství Plzeňského kraje Radky Trylčové mají obce šance získat dotace týkající se vodohospodářské infrastruktury. „Jde o dotace na zlepšení zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Žádat mohou obce, případně provozovatelé, kteří o této možnosti vědí a hojně ji využívají,“ řekla Trylčová. Podle ní každoroční poptávka převyšuje finanční možnosti dotačního programu. Letos kraj počítá, že poskytne dotace necelých 50 milionů korun. Cílem programu je zvýšit počet obyvatel napojených na veřejný vodovod.

Samotná Plzeň má v současnosti jediný zdroj pitné vody, a to řeku Úhlavu. Další zdroj pitné vody je pro město klíčový v oblasti krizového řízení. Petr Liška považuje hledání nového a stabilního zdroje za mimořádně důležité. Liška poukázal na případ nehody na dálnici v blízkosti Úhlavy, kde začal hořet kamion a následně v něm explodovaly tlakové lahve. „Tehdy jsme mohli mít neúmyslně kontaminovaný zdroj vody,“ doplnil Liška. Kdyby k nečekané havárii na Úhlavě došlo, tak jako náhradní zdroj by posloužila voda z pivovarských studní a z Plzeňské teplárenské.

(foto: řeka Úhlava)

Scroll to Top