V Bečvě je i po jarním tání málo vody

blank

V pátek 6. dubna jsme informovali o dvoukilometrové protipovodňové hrázi,  která vznikne v Lipníku nad Bečvou jako ochrana proti velké vodě. Před dvaceti lety totiž oblast zažila ničivé povodně. V současnosti mají moravští vodohospodáři opačný problém. Bečvou v Dluhonicích protéká jen 11 metrů krychlových za vteřinu.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře je hladina řek v povodí dlouhodobě pod normálem. „Profil v Dluhonicích pozorujeme už od roku 1931. Podle našich propočtů protékalo tímto profilem po dobu dvaasedmdesáti let průměrně více vody než dnes. Přestože je jaro, sníh odtává a hladiny řek by měly být vysoko, Bečva je na třiceti procentech dlouhodobého měsíčního průtoku. Není to dobrá indicie pro to, jak by se mohla situace dál vyvíjet,“ sdělil Petr Chmelař.

Pro přívalovými dešti sužované Přerovsko je nedostatek vody v řece paradox. „Nacházíme se v období takzvaných hydrologických extrémů, kdy se sucho střídá s obdobím dešťů. Ani prudké lijáky by ale za této situace nepomohly. Když déšť dopadne na vyprahlou půdu, má voda tendenci odtéct. Potřebovali bychom dlouhodobější a trvalý déšť, který by dokázal nasytit půdu,“ pokračoval dále Chmelař.

Ryby však nedostatek vody v řece zatím nepociťují. „Pro ryby je i teď vody dost, horší je to v létě, kdy ve vedrech trpí kyslíkovým deficitem. Musím zaklepat na pařez, na kterém teď sedím, že jsme měli na revírech během této zimy, i když hodně mrzlo, nulové ztráty. Škody nám napáchaly jen vydry,“ vyjasnil Alexandr Majer z přerovské pobočky Českého svazu rybářů. 

Scroll to Top