Pražský magistrát představil novou protipovodňovou aplikaci

blank

Praha – Průtoky Praha. Tak zní název nové mobilní aplikace, pomocí níž může každý uživatel sledovat průtok Rokytkou a Botičem. Novinku odborníci vítají, ale jsou ostražití. Technologie už před čtyřmi lety při povodních v hlavním městě selhala. Informoval o tom Pražský deník.

„Aplikace přehlednou formou zobrazuje aktuální data z osmi stanic, a to nejen na území hlavního města, ale i ve Středočeském kraji,“ řekla radní pro životní prostředí Jana Plamínková. Uživatel nové služby dostává do mobilního telefonu aktuální informace o průtoku, stavu toku nebo místní teplotě. K tomu budou k dispozici grafy a historie měření. Aplikace umí včasně varovat, že se blíží nebezpečí.

„Určitě je to užitečné, jako cokoliv jiného, co může zabránit škodám z povodní. Její sledování kombinujeme s kontrolou dat od Českého hydrometeorologického ústavu,“ řekl mluvčí Prahy 10 Novák s tím, že se radnice neomezuje pouze na digitální údaje. Podle něj totiž při povodních v Praze před čtyřmi lety měření selhalo, a proto město na toku Botiče instalovalo tři měrné latě, podle kterých dokáže i laik identifikovat nebezpečí.

O prospěšnosti aplikace hovořili i odborníci z Lesů hlavního města Prahy. „Je užitečná, ale samozřejmě se na ni nedá bezmezně spoléhat, primární je dodržování zákonných omezení v zátopových územích a s rozumem přistupovat k aktivitám, které zde probíhají,“ řekla mluvčí Lesů Petra Fišerová.

Povodí Botiče a Rokytky bylo nebezpečné především při povodních v roce 2013, kdy náklady na obnovu poničeného majetku dosáhly desítek milionů korun. Povodí těchto toků bývají značně nevyzpytatelnéá „Je to dané zejména rozkolísaností průtoků, velkou rychlostí nástupu povodně, tlakem majitelů okolních pozemků na jejich stavební využití a špatným hospodařením s dešťovými vodami staveb v povodí,“ uzavřela Fišerová z LHMP.
 

 

Scroll to Top