Začíná tradiční úklidová akce Čistá řeka Sázava

blank

Dobrovolníci opět vyrazí k řece Sázavě. Úkol mají jasný. Zbavit ji před nadcházející turistickou sezónou všeho, co do přírody nepatří. Podle manažerky projektu Denisy Cibulkové se bude úklid konat od 7. do 9. dubna.

Uklízet se bude od pramene Sázavy po soutok s Vltavou. Projekt se kromě snahy zbavit přírodu odpadků soustředí také na to, aby se k ní lidé chovali ohleduplně. „Dávno už se nejedná jen o čištění okolí vodního toku, dobrovolníci si berou na mušku další veřejná prostranství. Jdou příkladem ostatním a snaží se prostřednictvím úklidu ukázat, že je třeba opět v lidech probudit zájem o místa, kde žijí, učí se, podnikají a vychovávají další generace,“ řekla manažerka projektu. Jarního úklidu se pravidelně zúčastňují lidé ze všech věkových kategorií. Dobrovolníky tvoří především obyvatelé Posázaví.

Čistá řeka Sázava je nekomerční aktivitou, která je financována z dotací obcí, příspěvků sponzorů a dalších dárců. V současnosti se řeka uklízí napříč Středočeským krajem a Vysočinou. Loni se akce zúčastnily tři tisíce dobrovolníků, kteří sesbírali zhruba 30 tun odpadků.

Scroll to Top