Na posílení vodovodů je stále k dispozici přes 200 milionů korun

blank

Na Vysočinu zavítal ministr životního prostředí Richard Brabec. Jeho úřad vyčlenil na posílení zdrojů pitné vody v obcích 300 milionů korun. Zatím je vyčerpána necelá třetina. Jihlavskému deníku to sdělil sám ministr. Podle něj se zájem o dotační program, který poběží do 30. června letošního roku, zvyšuje.

Například nový vrt v Lučici začne dodávat vodu do místního vodojemu na jaře příštího roku. Postupem času i do veřejné vodovodní sítě. „Díky získané dotaci z ministerstva životního prostředí vybavíme tento padesát metrů hluboký vrt s vydatností jednoho litru za sekundu příslušnou jímací technologií. Do května vypíšeme soutěž na dodavatele, poté zajistíme všechna potřebná povolení a do března roku 2018 by mělo být všechno stavebně hotovo,“ uvedla starostka Lučice Petra Vrzáková a doplnila, že obec bude mít k dispozici dva zdroje pitné vody. Nový vrt a s ním spojená technologická úprava si vyžádá 800 tisíc korun. Z vlastního rozpočtu obec uvolní 160 tisíc korun a dalších 640 poskytne ministerstvo.

Petře Vrzákové předal rozhodnutí o udělení finančních prostředků osobně Richard Brabec, který se ze stejného důvodu sešel i s dalšími starosty obcí Havlíčkobrodska. „V programu našeho ministerstva, který má především malým obcím pomoci řešit mnohdy svízelnou situaci s dodávkami pitné vody, je připraveno 300 milionů korun. Obce do této chvíle vyčerpaly 90 milionů korun. Zbývající prostředky ale budou zcela jistě vyčerpány, obce totiž mohou žádat ještě do konce června letošního roku,“ uvedl Brabec.

V porovnání s ostatními kraji Brabec označil Vysočinu jako poměrně vodnatou.  „Přesto se i zde budou muset města, obce, průmyslové i zemědělské podniky, a s nimi samozřejmě také jednotlivci, naučit s vodou, a to nejen s tou pitnou, významně šetřit. Věřím, že i na Vysočině bude proto zájem o náš další program, který pomůže, tentokrát ne obcím, nýbrž přímo jednotlivcům, schraňovat a více využívat dešťovou vodu. Parametry tohoto programu představíme už koncem tohoto měsíce v Brně. V tuto chvíli je v něm vyčleněno sto milionů korun,“ řekl Brabec.

Scroll to Top