Kdo bude provozovat novou čistírnu v Praze?

blank

Příští rok by měla nová vodní linka začít fungovat v jednoročním zkušebním provozu. Pražští radní zatím o provozovateli nové linky Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově nerozhodli.

Nová vodní linka je navržena jako plně zakrytá. Moderní řešení areálu a jeho jednotlivých technologických celků by mělo přispět k celkovému zlepšení prostředí v Trojské kotlině. Čistírnu musí Praha inovovat také kvůli přísnějším ekologickým předpisům EU. Podle dokumentu, který měli pražští radní projednat, by mohla být provozovatelem městská firma Pražská vodohospodářská společnost, která je vlastněna městem.

„Praha ji chce zkusit provozovat sama. Chtěli bychom, aby byl zavčas připraven tým, který převezme čistírnu tak, aby to nebylo svěřeno Pražským vodovodům a kanalizacím nebo někomu dalšímu a Praha si dokázala ve své vlastní režii spravovat největší čistírnu odpadních vod,“ řekl ČTK náměstek primátorky Petr Dolínek, podle něhož stažení materiálu z jednání ještě nic neznamená a musí se k němu vést další jednání.

Náklady na budovanou vodní linku se pohybují kolem 5,8 miliardy korun a jde o první fázi modernizace čistírny, která by měla celkově stát přes deset miliard. Ústřední čistírna odpadních vod je na Císařském ostrově v ostrém provozu od roku 1966.

 

Scroll to Top