Přemnožení potkani trápí Prahu, PVK nachystaly 13,5 tisíc kilogramů nástrah

blank

Pražské vodovody a kanalizace zahájily plošnou deratizaci potkanů ve vybraných lokalitách hlavního města. Akce skončí v letošním říjnu. Podle tiskového mluvčího společnosti Tomáše Mrázka je pro tento rok nachystáno 13,5 tisíc kilogramů nástrah, které budou rozmístěny na stejný počet kanalizačních vstupů.

PVK se nejprve zaměří na lokality v Praze 1, Praze 2 a Praze 3. Namátkově se bude jednat o Staroměstské náměstí, Slovanský ostrov nebo Jarov. „V průběhu následujících měsíců ošetříme všechny rizikové lokality. Říjen je tradičně věnován kontrolám lokalit se zvýšeným výskytem potkanů a ošetření míst podle dodatečných požadavků hygienické stanice a odborů životního prostředí,“ doplnil Mrázek.

V kanalizační síti v Praze žije několik milionů potkanů a pravidelná deratizace přispívá k udržení jejich počtu na přiměřené úrovni. Spousta z nich žije také na povrchu v blízkosti popelnic a dalších míst, kam lidé vyhazují odpadky. Na povrch vyhání potkany i zvýšený stavebních ruch. Tomáš Mrázek uvedl, že se potkani pravidelně pohybují i v místech, kde se shromažďují bezdomovci.

K hubení potkanů se používá prostředek, který obsahuje například pekařské drobky, kukuřici nebo čokoládu.

Scroll to Top