Voda by mohla být ve Zlíně levnější, naznačil primátor města Miroslav Adámek

blank

Situace kolem VaK Zlín se dále vyostřuje. Problematika se stala předmětem mnoha mediálních přestřelek zlínských zastupitelů. Primátor města Miroslav Adámek naznačil možné zlevnění vody. Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek je pro zachování provozního modelu po diskuzi o jeho parametrech. O situaci na jihovýchodní Moravě informovala MF Dnes.

V roce 2004 koupila a zčásti provozovala zlínské vodárny společnost Jižní vodárenská. Cena vody v dalších letech postupně rostla. Opoziční ČSSD dnes tlačí na to, aby lidé platili ve Zlíně za vodu méně, což klub zastupitelů strany zdůraznil v dopise, který zaslal primátorovi Adámkovi (STAN). ČSSD chce vyjednat dodatek smlouvy. Ten by prý vodu ve Zlíně mohl zlevnit.

Voda zlevnit může, ale v budoucnu bude jen dražší, řekl primátor města
„Pro snížení ceny vody v řádech několika korun je určitě prostor. Záležet bude na tom, jak šikovně dokážou zástupci města jednat,“ míní zastupitel Roman Vaigel z ČSSD. Na Zlínsku je cena vodného a stočného 86,71 korun za metr krychlový. Podle Vaigla by se cena mohla dostat na 80 korun za kubík. Radnice Zlína už o levnější vodě jedná s Moravskou vodárenskou. Podle Miroslava Adámka by se vyjednání levnější ceny vody pro město mohlo v dohledné době podařit. Adámek však připomněl, že v budoucnu bude voda jen dražší.

O žádný populismus nejde, zní ze zlínské ČSSD
Náměstek primátora z hnutí STAN Ondřej Běták řekl, že se z vody na Zlínsku stává politické a populistické téma. Běták také naznačil, že by si měli nejdříve všichni zainteresovaní pořádně problematiku nastudovat. Roman Vaigel naopak prohlásil, že ČSSD na žádné populistické vlně není a strana by zaujala stejný postoj, i kdyby téma nebylo medializované.

Kdo s koho? Situace je místy nepřehledná
Situace kolem VaK Zlín se ještě více vyostřila, když před časem soud rozhodl, že jedna z klíčových valných hromad z roku 2004 týkající se schválení prodeje části vodáren byla neplatná. Někteří akcionáři požadují, aby VaK Zlín přešel zpátky na ně. Město si nechává zpracovat právní a ekonomickou studii problematické situace. Zlínská ČSSD vyzývá radnici, aby se zasadila o návrat hospodaření s vodou do rukou města a dalších obcí. Moravská vodárenská to však odmítá s odůvodněním, že infrastrukturu provozuje na základě dvou smluv, které nebyly zrušeny. Jejich skutečnou platnost projednává zlínský okresní soud. Situaci budeme dále sledovat.

Scroll to Top