Na Sokolovsku kompletně vypustí významnou přehradu, rekonstrukce vyjde na 18 milionů

blank

Západočeská přehrada Tatrovice projde rozsáhlou rekonstrukcí. Nádrž na Sokolovsku využívají rekreanti a rybáři, ale významná je především pro hnědouhelné doly a elektrárnu patřící Sokolovské uhelné. Přehrada se vypouští vůbec poprvé.

„V roce 2015 byla provedena kompletní prohlídka zařízení vodního díla Tatrovice. Z ní vyplynulo, že stav hráze je dobrý a nevyžaduje žádné zásahy, ale že bude nutné opravit výpustný objekt přehrady,“ sdělil dříve ředitel Sokolovské uhelné Pavel Homola. Náklady na opravu se pohybují kolem 18 milionů korun. U bezpečnostního přelivu bude provedena sanace vnitřních a vnějších stěn. Specializované firmy pak vymění technologie z roku 1966, které regulují výšku hladiny. Modernizace by měla zajistit bezproblémové fungování přehrady na dalších minimálně dvacet let. Během oprav bude část Sokolovské uhelné využívat vodu z náhradních zdrojů.

Přehrada se musí kvůli opravám vypustit. Sokolovská uhelná využije vypuštění k odstranění sedimentů z jejího dna. Bagry vytěží asi 3 500 kubíků usazeného bahna. „Už v květnu příštího roku by měla být hladina vody zpět na obvyklé úrovni. Hodně to ale závisí na klimatických podmínkách,“ upřesnil Homola. Nádrž se začne znovu napouštět v květnu 2018. Stavba vodní nádrže Tatrovice byla dokončena v roce 1969 a v nejhlubším místě dosahuje voda 25 metrů.

Scroll to Top