Obce na Vysočině bojují s nedostatkem pitné vody

blank

Světlá nad Sázavou chce některým městským částem na vyhloubení vrtu půjčit. Výstavba vodovodu by totiž v okrajových částech Světlé nebyla kvůli nízkému počtu obyvatel rentabilní. Problémy s pitnou vodou a zejména její kvalitou mají i v okolí Golčova Jeníkova. Co všechno plánují municipality udělat pro zlepšení situace na Vysočině, informoval Havlíčkobrodský deník.

První kritickou situaci zaznamenávají jen pár set metrů od Světlé nad Sázavou. Radostovice s 52 obyvateli trápí dlouhodobý nedostatek pitné vody. V obci není vodovod a lidé musí vodu čerpat z vlastních studní, které nemají dostatečnou vydatnost, a vody v nich bývá v posledních suchých letech málo, místy chybí úplně.

„Proto jsme se rozhodli, že lidem v Radostovicích, které patří mezi naše městské části, pomůžeme. Nabídneme jim výhodnou půjčku s minimálním úrokem na vyhloubení vlastního vrtu a zprovoznění jímací technologie,“ uvedl starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek. Radnice poskytne každému ze žadatelů o prohloubení vrtu půjčku v maximální výši 70 tisíc korun, která bude úročena desetinou procenta na dobu pěti let.

„Víme, že podzemní voda v dostatečném množství v Radostovicích je. Potvrdil nám to sto metrů hluboký vrt, který jsme tam nechali udělat za půl milionu korun,“ řekl dále Tourek. Stavět vodovod a další související technologie by se vzhledem k nízkému počtu obyvatel v Radostovicích nevyplatilo. Navíc by se malé odběry vody mohly negativně projevit na kvalitě vody. Světelská radnice zatím netuší, jestli bude o její nabídku v Radostovicích zájem. Podle Tourka by však mohl takový model spolupráce fungovat. Radnice ve Světlé nad Sázavou hledá optimální řešení se zásobováním pitné vody i v dalších městských částech. Například v Mrzkovicích a Dolní Březince by mohlo pomoci napojení na vodovodní síť z přehradní nádrže Švihov.

Boj o vodu svádějí i v Golčově Jeníkově

„Zásobování obyvatelstva našich městských částí pitnou vodou je stále prioritou. Výstavba vodovodu, například z Frýdnavy do Kobylí Hlavy za skoro tři miliony korun, se už uskutečnila a vodovod je zkolaudován. Co se týče plánovaného vodovodu do Sirákovic a Vrtěšic za více než čtyři miliony korun, tam se už uskutečnila soutěž a vodovod bude letos,“ řekl starosta Golčova Jeníkova Vlastimil Marušák.

Nedostatek pitné vody a její špatná kvalita trápí okolí městečka na Vysočině dlouhodobě. „Lidé v těchto obcích mají studny, část z nich je dokonce nově vrtaná, ale problém je s kvalitou vody. Ta je často železitá a v podstatě je to minerálka. Hlubší vrty zase prokázaly přítomnost vysokých koncentrací sirovodíku. V důsledku toho voda páchne, zanáší vrty a kapacita studní se snižuje,“ pokračoval dále Marušák. Ve fázi stavebního povolení je další chystaný vodovod do Římovic a Budek. Akce si vyžádá asi 10 milionů korun. Dalších 10 milionů pak plánovaný vodovod do Stupárovic.

Scroll to Top