Přístav v Hamburku čekají změny, Češi se zřejmě přestěhují

blank

Česko možná v horizontu tří až pěti let vymění svá dvě přístavní území v německém přístavu Hamburk za jiné lokality. Řekl to šéf Ředitelství vodních cest ČR Lubomír Fojtů. Podle něj si vyžádá příprava nového přístavu na provoz stovky milionů korun.

V současnosti vlastní Česká republika v severoněmeckém Hamburku Sálský, Vltavský a Peutský přístav. Zatím co Sálský a Vltavský přístav byly Československu propůjčeny na základě Versailleské smlouvy v roce 1929 na 99 let, tak Peutský přístav stát v témže roce koupil.

„Německo se chystalo na olympijské hry a potřebovalo naše území k tomu, aby mohla vzniknout olympijská vesnice,” přiblížil Fojtů začátky jednání o potenciální výměně Sálského a Vltavského přístavu za jinou lokalitu.

Už před dvěma lety nabídl Hamburk Česku území v centrální části přístavu, ale z pořadatelství olympijských her a tím i výměny území nakonec sešlo. Ve hře je však znovu nabídka k výměně přístavů za jiné území.

„Je to rozhodně plus, protože se tam dostanou námořní lodě, zatímco k našemu dnešnímu území se nedostanou,” řekl Fojtů, podle kterého i nový areál leží v centrální části jednoho z nejvýznamnějších přístavů světa. Hamburk by mohl do místa přivést silnici a vlečku. V nejbližší době budou o výměně diskutovat český ministr dopravy Dan Ťok a primátor Hamburku Olaf Scholz.

Scroll to Top