Vodáci na Opavsku si letos oblíbenou Moravici nesjedou

blank

Zcela zrušeno muselo být několik sjezdů v loňském roce. Letos se Moravice vodákům pro tradiční splutí řeky neotevře vůbec. Důvodem jsou opravy přehrady Kružberk. Akce byla původně naplánovaná na druhý dubnový víkend. Informoval o tom Opavský deník.

Řeka Moravice tvoří zčásti historickou zemskou hranici mezi Moravou a Slezskem. Jedná se o nejvýznamnější přítok řeky Opavy a délka toku je zhruba sto kilometrů. „Povodí Odry nemůže souhlasit s uspořádáním dubnového splutí Moravice, protože naplněnost zásobních objemů kaskády Kružberka a Slezské Harty je nízká. Nyní probíhá plnění nádrže Kružberk s prioritním cílem zajištění odpovídající kvality vody pro zásobování úpravny vody v Podhradí,“ přiblížila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Doplnila také, že s vodárenskými organizacemi je podnik v neustálém kontaktu. Podle Vlčkové Povodí Odry rozhoduje o umožnění sjezdu obvykle čtrnáct dní před plánovanou akcí.

„Samozřejmě nás to moc mrzí, ale Kružberk slouží jako zásobárna pitné vody, a to dostává přednost před vodními radovánkami. S povodím stále komunikujeme,“ potvrdil oboustrannou komunikace Adam Šindler z vodáckého spolku Campanula. Byť se jedná o méně prestižní akci, tak vodákům může jako útěcha posloužit sjezd řeky Opavy, který začne v sobotu 8. dubna v Háji ve Slezsku a končit bude v ostravské části Třebovice.

Rušení sjezdů se však nedotýká jen samotných vodáků, ale také podnikatelů. Jiří Friedel například provozuje cestovní agenturu, která vodákům půjčuje sportovní vybavení. „S rozhodnutím Povodí Odry samozřejmě nic nenaděláme, můžeme se jen přizpůsobit. Dříve jsme půjčovné za vybavení převáděli na pozdější termíny sjezdů. Pokud však dojde k tomu, že se řeka tento rok vůbec neotevře, tak budeme muset klientům vracet peníze. Přece jen by to vůči nim nebylo fér a o pravidelné klienty přijít nechceme,“ řekl Jiří Friedel. Doplnil také, že pokud se sjezdy na řece nebudou konat ani v příštích letech, můžou ztratit nadšenci o koníček zájem a najdou si jiné aktivity.

Scroll to Top